Auto’s worden steeds slimmer

Geen reacties

Moderne personenauto’s worden steeds meer uitgerust met technologische snufjes om de veiligheid in het verkeer te vergroten. Adaptieve cruise control en systemen die waarschuwen bij onbedoelde koerswijzigingen helpen automobilisten hun voertuig op het juiste spoor te houden.

Nissan heeft bijvoorbeeld een gaspedaal ontwikkeld dat automatisch omhoog komt, wanneer de auto ergens tegenaan dreigt te rijden. De bestuurder krijgt een waarschuwing wanneer hij te snel een andere weggebruiker te dicht nadert. Onderneemt de chauffeur geen actie dan brengt het elektronische systeem de rem in werking en schalt een vervelende toon uit de speakers. Mercedes-Benz, Jaguar, Honda, Lexus, BMW en Honda beschikken ook over een dergelijk systeem.

Het innovatieve Citroën heeft de C4, C5 en C6 uitgerust met het Lane Departure Warning System. Dit schudt bestuurders door middel van een trillende stoel wakker wanneer de auto van baan dreigt te wisselen, zonder de richtingaanwijzer aan te hebben.

Overigens is ook de overheid actief op dit terrein. Deze week is een proef van start gegaan waarbij twintig voertuigen zijn uitgerust met apparatuur die ervoor zorgt dat er voldoende afstand wordt gehouden tot de voorganger en waarmee de auto binnen de belijning blijft. Rijkswaterstaat wil hiermee in het kader van het project ‘Wegen naar de Toekomst’ onderzoeken wat de mogelijke effecten van rijtaakondersteunende systemen zijn op het gebied van veiligheid, doorstroming en milieu.