Nissan heeft mijlpaal in zicht

Geen reacties

Nog een paar maanden en dan verkoopt Nissan in Europa zijn tienmiljoenste auto. Naar verwachting zal dat een Nissan Micra uit de Engelse fabriek in Sunderland zijn, of een Pathfinder uit de fabriek in Barcelona. Uiteraard staan de Japanners met een paar feestelijke acties stil bij deze mijlpaal.

Het begon ooit allemaal met de Kwaishinsha Motor Car Company, al in 1912 opgericht door ene Masujiro Hashimoto. Het eerste model was de DAT, de naam was afkomstig van de initialen van de drie financiers die aan de basis stonden van het bedrijf. In 1930 werd besloten dat een nieuwe naam noodzakelijk was. Er werd gekozen voor Datson, een naam die later gewijzigd zou worden in Datsun.

Na diverse fusies en overnames veranderde de inmiddels onafhankelijke autofabrikant zijn naam in mei 1934 officieel in Nissan Motor Company Limited. De auto’s die de fabriek verlieten, waren echter nog steeds Datsuns. In de jaren ’60 ging het bedrijf zich serieus bezighouden met export, en Datsun zette voet op Europese bodem. Met modellen als de 120A F-II en de Cherry speelde het merk aanvankelijk een bescheiden rol. Dat veranderde in 1984, toen moedermaatschappij Nissan onder de eigen naam auto’s op de markt ging brengen.

Wie herinnert zich niet de Nissan Sunny, de Laurel en de allereerste Micra? In eerste instantie waren ze, net als vrijwel iedere Japanner, redelijk gevoelig voor roest. Maar al snel ging de kwaliteit van de auto’s met sprongen vooruit. Dan hebben we het niet zozeer over het uiterlijk, want Nissan heeft nooit echt bekendgestaan om zijn spannende designs.

De laatste jaren gaat het echter beter. De nieuwe Nissan Primera mag er zeker zijn, en de grappige Micra gooit terecht hoge ogen. Ook met modellen als de Pathfinder en de 350Z Roadster raakt Nissan de juiste snaar bij autoliefhebbers. Inmiddels staat de teller voor Nissan in Europa op precies 9.803.000 verkochte auto’s. Het is onmogelijk te zeggen hoeveel daarvan de tand des tijds hebben doorstaan, maar voor Nissan is de naderende mijlpaal van tien miljoen reden voor een feestje. Speciale financieringsvoorstellen en bijvoorbeeld € 2000,– korting op modellen als de Almera, Tino en de Primera.