Alliantie GM en Renault-Nissan van de baan

Geen reacties

General Motors en Renault-Nissan gaan geen alliantie aan. Topmannen Rick Wagoner en Carlos Ghosn hebben de onderhandelingsgesprekken gestaakt omdat ze concludeerden dat hun standpunten te veel uit elkaar liggen.

Dat een samenwerking tussen de twee autofabrikanten profijt zou hebben, waren de mannen het over eens, maar over wie precies hoeveel baat ervan zou hebben, konden ze geen overeenstemming bereiken. “De synergie zou vooral ten goede komen aan Renault-Nissan”, verklaarde Wagoner. GM had ook graag gezien dat Renault een premie zou betalen voor het verwerven van een aanzienlijk minderheidsbelang in het autoconcern en dat het een afkoopsom zou neerleggen voor GM om geen samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere fabrikanten. Renault vond dat echter tegen de geest van een alliantie ingaan.

General Motors heeft nog geopperd op incidentele basis samen te werken aan projecten, maar Renault-Nissan lijkt daar weinig oren naar te hebben. Enig voordeel voor GM van het afketsen van de alliantie is dat de creatie van een nieuwe onderneming waarschijnlijk nog meer onrust op de werkvloer zou veroorzaken. De verliesgevende Amerikaanse autofabrikant is momenteel bezig met ingrijpende hervormingen.