Hybride-een-tweetje van Toyota en Nissan

Geen reacties

Het lijkt merkwaardig, een Nissan die wordt aangedreven door Toyota-techniek, maar hij bestaat echt. De Nissan Altima Hybrid die net in Amerika is onthuld, is het eerste resultaat van een overeenkomst die de Japanse merken in 2002 zijn aangegaan. De Altima maakt gebruik van de hybridetechnologie die we inmiddels kennen van de Toyota Prius.

Hoewel de Altima Hybrid nog een prototype is, bestaan er concrete productieplannen. In 2006 moet de auto gewoon bij de Nissan-dealer te koop zijn. In de Verenigde Staten welteverstaan, want je mag ervan uitgaan dat de hybride Nissan-Toyota nooit de oversteek van de Atlantische Oceaan zal maken.

Net als de Prius wordt ook de Altima aangedreven door een verbrandingsmotor en een elektromotor. De benzinemotor is echter van Nissan en specifiek ontwikkeld voor gebruik in de Altima Hybrid. Hij wordt gecombineerd met de elektromotor, accus en regelunit van Toyota. Echt een Japans een-tweetje dus, daar onder de motorkap van de Altima Hybrid.

In de overeenkomst die Nissan en Toyota in september 2002 met elkaar sloten staat dat zij in een periode van vijf jaar gezamenlijk 100.000 hybride voertuigen zullen produceren. Of we ooit een van die autos in de Nederlandse showroom mogen verwachten, is niet bekend.