ANWB: Dacia Duster instabiel bij uitwijkproef

Geen reacties

De Dacia Duster met voorwielaandrijving is volgens de ANWB instabiel tijdens de uitwijkproef. Bij 65 km/u breekt de auto uit en tilt z’n binnenste wielen op. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

De ANWB noemt de Dacia Duster met voorwielaandrijving ‘potentieel gevaarlijk’. Bij een uitwijkproef vertoonde de auto instabiel gedrag. Dit komt mede omdat de Duster in de meeste uitvoeringen niet leverbaar is met ESP.

De Duster breekt uit bij een uitwijkproef die bij 65 km/u wordt uitgevoerd. In tegenslip tilt de Dacia beide binnenste wielen op om vervolgens met een smak weer neer te komen op het asfalt. Bij de ‘landing’ veert de Dacia zo ver in dat achterbumper beschadigd raakt.

Dezelfde uitwijkproef met een Duster die is uitgerust met vierwielaandrijving levert geen problemen op. Renault, het moederbedrijf van Dacia, zegt in een reactie aan de ANWB dat de Duster is geslaagd voor alle belangrijke uitwijkproeven. Er is volgens het merk absoluut geen kantelgevaar. Toch levert Dacia vanaf begin volgend jaar ESP als optie op alle motoren. Nu kan alleen de dieseluitvoering geleverd worden met de elektronische waakhond.