Dacia komt met acht nieuwe modellen

Geen reacties

Dacia wil in de periode tot en met 2015 acht nieuwe en gefacelifte modellen uitbrengen. De meest interessante is de Citadine, een stadsauto met een prijs rond de 5.000 euro.

De formule van Dacia – de verkoop van budgetauto’s op basis van bewezen techniek van moederbedrijf Renault – werkt. Sinds de herlancering in 2004 zijn wereldwijd meer dan 220.000 exemplaren verkocht. In diverse media geven Dacia en Renault dan ook aan niet aan deze succesformule te willen tornen. Wel willen ze het aantal modellen opschroeven. Tot en met 2015 staan liefst acht nieuwe en gefacelifte modellen op stapel.

In het Amerikaanse blad Autoevolution licht Dacia-vice president Constantin Stroe een tipje van de sluier op. Project X52 (zie de schets hiernaast) staat voor een middenklasse sedan van 4.70 meter lang – waarvan overigens nog geen besluit genomen is of deze in productie wordt genomen. In 2013 wordt een bestelwagen gelanceerd.

Interessant is de A-segment auto die in de wandelgangen ‘Citadine’ wordt genoemd. Deze kleine stadsauto krijgt de 1,2 liter motor uit de Renault Twingo, plus onderdelen en styling elementen uit de Dacia Logan en de tweede generatie Renault Clio. Dankzij dit ‘leentjebuur spelen’ kan de Citadine goedkoop gehouden worden, Autoevolution noemt een bedrag van 5.000 euro exclusief belastingen.

Van de Logan verschijnt de nieuwe generatie binnen 2 à 3 jaar, aldus commercieel directeur van Renault Fabrice Cambolive. In 2014 wordt de Duster gefacelift. In hetzelfde jaar wordt van deze SUV ook een pick-up versie op de markt gebracht. In 2015 introduceert Dacia de opvolger van de Sandero.

Toch beperkt Dacia de blik die we op de toekomst krijgen. Er staat ons nog een verrassing te wachten, zo zegt Stroe: “Dacia zal ieder jaar een nieuw model presenteren en in 2012 zul je bijzonder interessante dingen van de lopende band zien rollen.” Als we goed tellen komen we op twee nog onbekende modellen uit…