Staking bij Dacia voorbij

Geen reacties

Na ruim drie weken staken hebben de medewerkers van de Dacia-fabriek in het Roemeense Pitesti het werk weer opgepakt. Er is een compromis bereikt tussen de vakbond en de werkgever over de looneisen van het personeel.

Alle fabrieksmedewerkers krijgen met terugwerkende kracht in 2008 een loonsverhoging van 300 Lei per maand, wat neerkomt op 83 euro. Bovendien komt daar in september nog eens 60 Lei bij. De technici en het management krijgen er 15% bij. Naast deze loonstijging ontvangen alle medewerkers nog een extra bonus ter waarde van een maandsalaris.

De fabrikant spreekt van een ‘redelijk compromis’ en benadrukt dat de loonsverhoging hoger is dan gebruikelijk in Roemenië. Bovendien ligt het basisloon 43% hoger dan bij andere fabrieken.

De Dacia-medewerkers eisten een flinke loonsverhoging, omdat ze hun aandeel wilden in de grote groei en winst die het merk op dit moment doormaakt. Het bod van Renault-Dacia werd echter niet geaccepteerd, het gevolg was dat een groot deel van 13.000 werknemers het werk drie weken lang neerlegde. De staking zou naar schatting 10 miljoen euro per dag hebben gekost, maar er zijn geen grote problemen ontstaan met de levering van de Logan MCV die in Pitesti gebouwd wordt.