Werknemers Dacia dreigen met massale staking

Geen reacties

Het is hommeles in Roemenië bij de Dacia-fabriek. De 13.000 arbeiders eisen 50% salarisverhoging en als ze die niet krijgen dan gaan ze staken. Gevolg is dat de productie volledig stil komt te liggen.

Dat het Dacia voor de wind gaat is de werknemers van de fabriek in Roemenië niet onopgemerkt gebleven. Ze genereren een hoge productiviteit en krijgen in hun ogen slechts een schamel loontje. Het gemiddelde salaris van de werknemers is omgerekend 262 euro bruto per maand, en dat wil de vakbond minstens verdubbelen.

Volgens woordvoerder Ion Iordache zijn eerdere onderhandeling met het management op niets uitgelopen, vandaar dat er op 24 maart een massale staking wordt georganiseerd. Naar schatting 80% van de 13.000 werknemers legt dan het werk neer, wat inhoudt dat de Logan-productie volledig stil komt te liggen. Hoe lang de staking gaat duren is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk niet bij een dag blijven.

De Dacia-bazen willen vooralsnog niet reageren op de berichten, maar zitten niet in de positie dat ze een productiestop goed kunnen gebruiken. De vraag naar de Logan is onverminderd groot, dus de levertijd van het model zal nog verder gaan oplopen.