Renault-groep met Lada-bouwer derde autofabrikant

Geen reacties

Vrijdag kocht de Renault-groep 25 procent van de aandelen van AvtoVAZ, Ruslands grootste autofabrikant. Renault helpt de Lada te moderniseren en verkrijgt en passent een belangrijke positie in Rusland. De Renault-groep wordt daarmee de derde grootste autofabrikant ter wereld.

De automarkt in Rusland is één van de sterkst groeiende in Europa. Werden afgelopen jaar 2,5 miljoen auto’s afgezet, naar verwachting zullen het er in 2015 vier miljoen zijn. Maar de nieuwe rijken in Rusland willen liever buitenlandse merken dan een verouderde Lada.

Het Renault concern gaat nu de platformen en motoren van Renault – of eigenlijk: van de Dacia Logan – leveren. Daarnaast helpt ze AvtoVAZ de Lada te faceliften. AvtoVAZ wil vanaf 2014 jaarlijks 1,5 miljoen nieuwe Lada’s produceren.

Renault betaalt één miljard US dollar voor de aandelen. Afhankelijk van AvtoVAZ’s inkomsten in 2008-2009 wordt nog eens tot 166 miljoen dollar extra uitbetaald. Het is de grootste investering van een buitenlands autobedrijf in de Russische autoindustrie tot nu toe.

Daarmee steekt de Renault-groep haar concurrenten niet alleen op de Russische markt de loef af, maar ook op de wereldmarkt. De groep plant dit jaar in totaal ruim zeven miljoen auto’s af te leveren. Daarmee zou het, na General Motors en Toyota, de derde autobouwer ter wereld worden.

Ondertussen gaat Renault-dochter Samsung Motors haar technologie en platform (nu van Nissan) vervangen door die van Renault. Zodoende kan Samsung in Zuid-Korea hét verkoop knooppunt in Azië worden, zonder te hoeven concurreren tegen zusterbedrijf Nissan. Samsung produceert onder meer de Renault Koleos SUV voor Europa en Rusland.