Eerste meters met… de Dacia Duster

Geen reacties

Ja, naast een Dacia-model is een duster ook een ochtendjas of een handig stofdoekje. Tot zover de Duster-grappen die – ik geef grif toe – de afgelopen jaren ook míjn mond verlaten hebben. En dat terwijl ik weet dat deze forse Dacia heel veel tevreden gebruikers heeft en misschien wel de beste verhouding van prijs-kwaliteit op de markt biedt. Nu is er ook nog eens een nieuwe Duster, die voor amper meer geld nog een stuk beter belooft te zijn. Dat maakt nieuwsgierig, dus ik grijp de kans en rijd hem alvast in het mistige landschap rond rivier de Waal.

Valburg, 20 december 2017 om 10.34 uur. In de berm staat een Dacia Duster geparkeerd. Ik zie de Duster, bekijk de Duster nader en besluit dat het de auto is die ik ken en vertrouw. Toch klopt er iets niet. Hij oogt moderner, gladder, stoerder en ja, zelfs duurder. Het is de nieuwe Dacia Duster, die aangeeft dat ik de evenementenlocatie heb bereikt.

Fraai dashboard

De nieuwe Dacia Duster staat op hetzelfde platform als de ‘oude’, maar is afgezien daarvan volledig nieuw. Dat zie je niet alleen vanbuiten, maar vooral vanbinnen. Met de ventilatieroosters als uitzondering bleef hier niets bij het oude. Het nieuwe dashboard is opvallend hoog en ziet er bijzonder goed uit. De kunststoffen zijn weliswaar eenvoudig van aard en hard, de vormgeving ervan is heel geslaagd.

Belangrijker nog zijn de nieuwe stoelen, die letterlijk volwassen geworden zijn. Vooral de bovenbenen krijgen veel meer steun, waardoor ook langere ritten aangenaam zijn.

Aanzienlijk stiller

De nieuwe Dacia Duster is beter geïsoleerd en daardoor beduidend stiller dan het uitgaande model. Hiervan profiteer je eigenlijk altijd, maar vooral op buitenwegen blijft het in de ruige Dacia opvallend rustig. Of je nu met je assen in de plassen staat of met gezwinde spoed op weg bent naar je vakantiebestemming, het verblijf aan boord is nu een stuk comfortabeler. De vering en demping van het onderstel zijn eveneens ingesteld op maximaal comfort op alle soorten wegdek.

Gas en benzine

De 125 pk sterke benzinemotor is momenteel de enige verkrijgbare motor in de Duster. Deze motor voldoet in de praktijk uitstekend. De Duster is hiermee geen strepentrekker, maar daar zal zijn doelgroep lak aan hebben. Op het asfalt is de auto snel genoeg en naast de weg is de trekkracht uitstekend. De grip overigens ook, want ik heb hem even off-road kunnen proberen. De vierwielaandrijving zorgt voor erg veel tractie, zelfs op natgeregende kleigrond. Het trekgewicht is in alle gevallen 1.500 kg, dus een forse caravan over een drassige weide slepen lijkt mij geen enkel probleem.

Bereikbare 4×4, nog bereikbaardere 4×2

De Dacia Duster 4×4 is nog bereikbaar ook, want met een prijs vanaf 22.280 euro is het afgezien van de Suzuki Ignis en Fiat Panda de voordeligste 4×4 op de markt. Inderdaad, die auto’s zijn twee segmenten kleiner. De Dacia Duster met voorwielaandrijving is nog eens precies 3.000 euro goedkoper. De vanafprijs bedraagt 19.280 euro. Interessant gegeven: de allerduurste Duster met meest luxueuze uitrusting en vierwielaandrijving kost slechts 25.180 euro.

Binnenkort volgt de uitgebreide rijtest van de Dacia Duster.